Dagstur Drøbak/Oscarsborg
FSF avdeling Rygge Inviterer til guidet tur på Oscarsborg festning
Torsdag 22. mai 2025 kl. 12:15
Ferge 11:50
Ved påmelding må det betales inn kr 175 for medlemmer og kr 275 for ikke medlemmer (venner).
- Innbetaling til kontonummer SB1 1080 07 19823
Det er derfor viktig at Drøbak historien fra andre verdenskrig repeteres for de som ikke opplevde den eller husker den fra historietimene på skolen.
Oscarsborg
Senkningen av «Blücher»
Oberst Birger Eriksen, Oscarsborg, om morgenen 9. april 1940
- Visst Fanden skal der skytes med skarpt!
- Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!
Vaktjournalen fra Oscarsborg 9. april 1940
Vaktjournalen fra Oscarsborg festning 8.-9. april 1940 gjengir hva som ble observert fra hovedvakten på Oscarsborg de skjebnesvangre timene tidlig om morgenen 9. april 1940 da tyske krigsskip kom inn Oslofjorden. Her kan du lese direkte fra den originale journalen: - se lenke:
Vaktjournalen fra Oscarsborg 9. April 1940
Den tyske bombingen hadde liten virkning på de norske troppene på Oscarsborg.
Ingen militære ble drept i angrepene, men to kvinner mistet livet i Drøbak da de tyske skipene også rettet ild mot batteriene som lå nord i byen.
Oberst Eriksen var ansett for å være en ytterst korrekt og streng offiser, men de som kjente ham godt, «gjennomskuet» hans harde ytre og så en omtenksom og reflektert person med høy personlig integritet.
Birger Eriksen vokste opp i Moskenes i Lofoten og utdannet seg til kystartillerioffiser.
Etter hvert som årene gikk og de politiske og militære sårene grodde, ble han både blant de militære og menigmann anerkjent som den store krigshelten han var.
Birger Eriksen døde i 1958. Urnen ble først nedsatt på Drøbak kirkegård, men i 1977 ble den flyttet til Æres-lunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
- Det ble ikke reist noen statue av ham før i 1975, og da finansiert av privat innsamlede midler. Forsvarsdepartementet skulle bidra «om det var nødvendig», men innsamlingen rakk. Bysten av ham på hjemstedet står nå nedenfor hovedgården på Moskenes i Lofoten der han vokste opp.
- I 1995 kom det på plass en statue av Eriksen på Oscarsborg.
- I 2008 avduket kong Harald et portrett av Eriksen i Oslo Militære Samfund. Etter militærkarrieren
Eriksen gikk av for aldersgrensen i november 1940. Han engasjerte seg også i det sivile samfunn. Da han tjenestegjorde ved Agdenes, satt han i kommunestyret i Rissa. Han satt også i kommunestyret i Frogn, og som pensjonist satt han i Drøbak bystyre. Hele tiden representerte han Høyre.
Detaljer
Sted
https://no.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B8bak#/map/0